Ar putea fi platit brokerul de catre clientul sau ?

 

Directiva Tandem.png

Doua lucruri n-ar trebui sai i le spui niciodata unui broker, daca vrei sa nu se enerveze foarte tare. Primul ar fi ca i s-au redus comisioanele iar al doilea ca, incepand de maine, va fi platit de clientul sau si nu de asigurator. Cum sa fie platit de client ? Uite-asa,poti sa argumentezi, pentru ca el este reprezentantul consumatorului, il consiliaza , ii gaseste cel mai bun pret de pe piata, ii incheie asigurarea, il sprijina in caz de dauna. Si atunci  de ce sa fie platit de asigurator daca el presteaza servicii pentru client ?

Avant la lettre, va pot spune ce  va raspunde brokerul. Va aduce in discutie faptul ca el este platit deja de client, adica  comisionul provine din prima de asigurare achitata de acesta. Nu-i chiar asa, ca in mod efectiv, banii ii ia de la asigurator. Va mai spune ca are incheiate contracte de intermediere cu mai multi asiguratori si in contract e prevazuta obligatia de plata a comisionului. Da, dar dupa lege e obligat sa aiba si mandat de reprezentare din partea clientului, deci plata comisionului poate fi preazuta si acolo. Nu in ultimul rand, brokerul va argumenta faptul ca vinde un produs care nu-i al lui, e al asiguratorului. Adica e un simplu intermediar. Da, dar asta nu inseamna ca daca vinzi frigiderele produse de Arctic, te plateste fabrica si nu clientul care le cumpara.

Discutia e veche si mereu noua. Plata brokerului de catre clientul sau e larg raspandita in tarile nordice, partial in Marea Britanie, dar mai putin in restul Europei. Cand s-a pus problema revizuirii Directivei IMD 1 ( Insurance Mediation Directive), prima varianta a legii prevedea printre altele si obligatia brokerului de a incasa  comisionul de la clientul sau. S-a adus in discutie faptul ca tarifarea s-ar face din activitati de consultanta si nu de intermediere pentru ca , dupa cum am spus mai sus, brokerul consiliaza clientul, il indruma spre cea mai buna varianta de asigurare, nu-i vinde un produs. S-a mai luat in calcul faptul ca plata de catre client a comisionului brokerului ar avea ca efect pozitiv reducerea cheltuielilor de administrare  la asiguratori si de aici, reducerea ratei daunei combinate si in final reducerea tarifelor.

La urmatoarele varianteale Directivei negociate de BIPAR (Asociatia europeana a brokerilor de asigurari) cu Comisia Europeana s-au adaugat diverse alte prevederi:  obligatia de a mentiona comisionul pe polita RCA, obligatii de informare a clientului etc, dar asta este deja  e o alta discutie. Cert este ca in dinal , in loc ca IMD 1 sa se transforme in  IMD 2, a aparut la inceputul acestui an IDD (Insurance Distribution Directive). Explicatia schimbarii de nume e simpla.  Directiva  isi extinde aplicabilitatea si asupra altor participanti la piata, cei  care vand asigurari, ca activitate auxiliara.

M-am intins prea mult cu aceste explicatii si risc sa pierd din vedere esentialul. Prin noile prevederi europene, brokerii au la dispozitie patru variante de a-si incasa comisionul:

  • direct de la client
  • direct de la asigurator (remuneratia inclusa in prima de asigurare)
  • pe baza oricarui alt tip de remuneratie, inclusiv beneficii economice de orice natura, oferite sau date in legatura cu contractul de asigurare
  • o combinatie dintre oricare din variantele expuse aici

Prima varianta e total descurajatoare pentru brokerii din Romania. Daca clientul ar trebui sa plateasca si prima de asigurare si serviciile brokerului, cel mai probabil ar renunta sa mai apeleze la un intermediar. Incasarile brokerilor ar lua-o la vale, cel putin daca vorbim de  persoane fizice. Ar fi jale si amar ! De aia ziceam sa nu-i pomeniti de varianta asta, daca vreti sa nu-l enervati.

UPDATE Astazi, i-am adresat Presedintelui ASF urmatoarea intrebare:

Aveti in vedere o reglementare prin care brokerul ar urma sa fie platit de client ?

Misu Negritoiu: ” Deocamdata ramane tot asa. Trebuie sa discutam cu brokerii. Problema a fost mentionata de cateva ori dar nu am ajuns la o concluzie. Ea vine din trecut si nu stim care va fi impactul unei schimbari atat de bruste “

Nota:  Directiva IDD la care faceam referire mai sus o puteti vedea la inceputul acestui material (coperta). Editura Tandem  a tiparit-o si o comercializeaza la pretul de 20 de lei +taxe curierat.  Un simplu email la office@editura-tandem.ro cu precizarea datelor de facturare, nume si un numar de telefon si o puteti primi in doua zile la domiciliu sau la locul de munca.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s