Ziarul Financiar bate câmpii ?

Un articol interesant ,azi, in Ziarul Financiar, sub semnatura Redactorului-Sef , Sorin Paslaru (mai jos).

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/datele-asf-destrama-mitul-scumpirii-rca-din-cauza-cresterii-daunalitatii-intre-2015-si-2016-tariful-mediu-al-rca-a-crescut-cu-25-in-schimb-daunele-platite-au-scazut-15755677

Pornind de la o statistica   ASF, Sorin spune, in rezumat , urmatoarele:

  • Ca in ultimii cinci ani (S1/2012 – S1/2016) primele la RCA s-au dublat (de la 1,1 mld lei la 2,2 mld) iar daunele au crescut cu doar 38% ( de la 745 mil la 1,064 mld lei)
  • In tot acest timp, companiile au justificat majorarea tarifelor RCA prin cresterea daunalitatii, fapt infirmat de cifre.
  • Daca la 100 de lei subscrieri platesti 50 de lei daune, cum se ajunge la o rata combinata de peste 100% ?

Concluzia: e vorba de ineficienta operationala si lipsa de restructurare a companiilor sau de o incarcare nejutificata a costurilor

Ce nu cred ca a luat in calcul Sorin Paslaru la aceasta analiza sunt urmatoarele:

  • In 2012, rata combinata a daunei era in jurul valorii de 200%. Acum e pe la 110-120, dupa cum spune ASF. Reducerea acestui indicator a avut loc in primul rand ca urmare a scaderii daunalitatii.
  • Daca compari un tabel sec, fara sa iei in calcul si alte elemente n-are cum sa-ti dea rezultatul corect. Sa raportezi primele subscrise la daunele platite e un mod simplist de a privi lucrurile. Din prime se constituie rezervele (vreo 4 la numar), se platesc cheltuielile de administrare, distributie (brokeri), reasigurarea, salarii etc. Daca bagi toate aceste elemente in calcul iese cu totul alt rezultat .
  • Ar mai fi si problema daunalitatii pe segmentul vatamarilor corporale/ daune morale. Procesele in instanta pot dura ani de zile, costul despagubirilor nu apare imediat in cifre.

Daca vorbim de ineficienta si lipsa de restructurare a companiilor, e singurul punct in care parerile nostre pot fi convergente.

Panand in balanta argumentele fiecaruia dintre noi, voi ce credeti ? Sunt sau nu sunt asiguratorii pe pierdere din RCA ?

In rest, draga Sorine, s-auzim numai de bine

Advertisements

One thought on “Ziarul Financiar bate câmpii ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s