Ar trebui sa plece Mişu Negritoiu ?

Omul n-a plecat inca de la ASF si nu stim daca are de gand sa o faca. La conferinta de presa organizata ieri, un ziarist prezent acolo mi-a relatat ca Negritoiu era foarte abatut. Intrebat daca intentioneaza sa-si dea demisia, a raspuns evaziv, ca demisia e o problema personala, bla, bla.

Presiunea pentru demisia lui este incredibila in aceste zile. Presiunea strazii, presiunea politicului, presiunea mass media. Principalul repros care i se aduce este acela ca a scapat piata asigurarilor de sub control , ceea ce este un lucru corect. Mai este acuzat de faptul ca favorizeaza firmele de asigurari straine si ca a falimentat cu buna stiinta Astra si Carpatica pentru a distruge capitalul romanesc. Personal, n-as fi de acord cu asfel de acuze. Nu in ultimul rand, lui Negritoiu i se mai imputa un anumit stil dictatorial de a conduce, desi faptul ca la consultarile privind probleme RCA a invitata toate partile ar dovedi mai degraba contrariul.

Inscaunat presedinte ASF in 2014 ,in locul lui Dan Radu Rusanu care n-a lasat nicio realizare relevanta in scurtul sau mandat, Negritoiu a incercat si a reusit in buna masura sa restructureze vechiul CSA si sa-l integreze in noua institutie ASF pe alte baze dacat pana atunci. A redus numarul departamentelor si schema de personal, oferind salarii comensatorii celor care au plecat de bunavoie dar n-a reusit sa scape de o multime de rude ale parlamentarilor, prieteni, nasi, fini,veri etc cu care vechiul CSA a fost incarcat de-a lungul mandatelor, de catre  ceilalti presedinti . A incercat sa rezolve problema RCA prin negocieri cu toate partile dar lucrul asta l-a costat teribil pentru ca nu a reusit sa se faca inteles si mai ales sa comunice eficient ceea ce vrea sa implementeze.

Din dorinta de a reforma sistemul, dar si din cauza precaritatii cunostintelor sale in domeniul asigurarilor a propus uneori solutii fanteziste pentru rezolvarea problemei RCA. Asiguratorilor le-a cerut reducerea ratei combinate a daunei sub 100 %, doar prin reducerea cheltuielilor de administrare si achizitie, obiectiv aproape imposibil de atins in conditiile proastei infrastructuri rutiere din Romania de astazi. Si-a ridicat intermediarii in cap, a creat dezechilibre la nivelul fortei de vanzari a companiilor. Toate acestea, sub presiunea transportatorilor, presiune la care, din pacate,  n-a rezistat.

Si totusi Negritoiu are un mare merit, pe care nimeni nu i-l poate contesta. In doar doi ani de mandat, a reusit sa curete piata asigurarilor de doua plagi, Astra si Carpatica, care riscau sa produca metastaza intregului sistem. Cand te lupti cu oameni precum Adamescu sau Carbulea te lupti cu un sistem mafiot. Trebuie sa ai  nu doar nervii tari dar  si, iertati-mi expresia, coaie in pantaloni. La figurat, evident. Niciun alt presedinte al oragnismului de supraveghere a asigurarilor n-a reusit asta si nici macar n-a incercat sa-i deranjeze pe cei doi moguli ai afacerilor dubioase.

Cu lumini si umbre, intre ciocan si nicovala,  Negritoiu este pus astazi in pozitia de a lua o decizie in ce priveste viitorul lui in fruntea ASF. Voi ce credeti? Ar trebui sa demisioneze sau nu ?

 

 

 

Advertisements

5 thoughts on “Ar trebui sa plece Mişu Negritoiu ?

 1. Restructurarea personalului ASF a fost un lung proces de umilinte si bataie de joc la adresa lucratorilor. Mailuri peste mailuri cu noi proceduri de lucru pe care niciun lucrator care isi face treaba nu are timpul necesar sa le parcurga; lipsa de respect, nu te prima daca te adresai personal pentru o simpla discutie.

  Like

 2. Se va face jocul politicului, deci va pleca pentru ca nu are cu cine “discuta”. Au ajuns sa se sfâșie intre ei (vezi declarația lui Ursache…). Se mizează pe neștiință populației in ceea ce privește principiile asigurărilor și nimeni nu manifestă un real interes în a schimba asta. Din pacate vom fi cu toții victime în acest joc…

  Like

 3. 1. Degeaba chemi toate partile la consultari RCA daca pana la urma tot nu tii cont de parerea lor, mai ales a celor cu experienta in domeniu.
  2. In privinta celor doua ” mari plagi” pe care le-a ” eradicat”, Misu nu a avut ce spuneati voi in pantaloni, ci a avut “delegatie scrisa” din partea marilor asiguratori straini in buzunar. Odata indeplinita misiunea, asiguratorii respectivi au inceput sa zburde nestingheriti pe pajistile RCA-ului romanesc, umflandu-si conturile si punand la pamant transportatorii cu capital romanesc.
  3. Daca tot a avut la dispozitie Legea rezolutiei, de ce a “inchis” Carpatica? Cei care stiu rolul si rostul acestei legi, stiu si faptul ca putea fi pastrata “Carpatica” si transformata in ceea ce vor parlamentarii acum sa faca de la capat.: o societate de asigurare cu capital majoritar de stat, care sa echilibreze balanta asiguratorilor.
  Concluzie: clar ca Misu trebuie sa plece.
  Intrebare: Oare cel care va veni in locul lui va reusi sa repare cat de cat ce a stricat Misu si predecesorii lui?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s