Am inghetat tarifele. Si acum ce facem ?

Un avocat cu care am discutat azi despre inghetarea tarifelor si celelalte masuri preconizate a fi luate de Guvern si Parlament la presiunea transportatorilor ( un asigurator de stat,tarife de referinta,  fond de compensare  finantat de asiguratori si ASF etc) imi spunea ca daca se va ajunge aici, sunt incalcate toate Directivele europene in domeniu si inca  nu stiu cate legi nationale, incepand cu Constitutia Romaniei. L-am rugat sa-mi dea un exemplu concludent de lege incalcata, asta ca sa nu batem campii.  Fara sa stea pe ganduri, m-a trimis la Directiva privind Solvency II (138/2009), art 21 si 181. Ai dracu avocatii astia, cum le stiu ei pe toate !

Am deschis calculatorul , am cautat Directiva cu pricina si  articolele respective si iata ce-am gasit:

Art 181. Statele membre nu solicită aprobarea prealabilă sau comunicarea sistematică a condiţiilor generale sau speciale ale poliţelor de asigurare, a nivelului primelor sau formularelor și altor documente imprimate pe care o întreprindere de asigurare își propune să le utilizeze în relaţiile cu deţinătorii de poliţe de asigurare.

si, oarecum asemanator:

Art 21(1) Statele membre nu impun aprobarea prealabilă sau notificări sistematice cu privire la condiţiile de asigurare generale și speciale, nivelul primelor, bazele tehnice folosite în special la calcularea nivelului primelor și rezervelor tehnice sau la formulare și alte documente tipărite pe care o întreprindere intenţionează să le folosească în interacţiunile sale cu deţinătorii poliţelor de asigurare sau cu întreprinderile cedente sau retrocedente.

Revin la discutia cu avocatul. Ce-ai face l-am intrebat in locul firmelor de asigurari ?  As sesiza Comisia Eurpeana in secunda doi, pentru incalcarea legislatiei comunitare, a raspuns amicul. Sunt sanse sa iasa ceva din chestia asta ? Mari ,zice amicul. Gandeste-te si la alt aspect.  Inghetarea primelor nu este altceva decat un act de subventionare a unei industrii (cea a transportatorilor) prin intermediul unei alte industrii (a  asigurarilor). Ambele sunt industrii private, ambele urmaresc sa obtina profit, ca asta-i esenta capitalismului. Sau daca vrei sa-ti spun altfel, e un   ajutor de stat acordat indirect, conchide acesta.

Am plecat de la discutia cu avocatul cu sentimentul ca prin ceea ce s-a decis azi la Guvern si Parlament s-a deschis o cutie a Pandorei.

Advertisements

One thought on “Am inghetat tarifele. Si acum ce facem ?

 1. Ei si asta nu e tot. Hai sa vedem insa perversiunea acestor politicieni total absurzi si incapabili. Sa ne imaginam ca ar fi corect ce au facut azi si sa presupunem ca vor gasi si justificari sustinute de legislatie.
  Dar sa mergem cu scenariul mai departe. In prezent sunt intr-adevar multe companii de utilitate publica ( salvari, transportul public orasenesc, armata, politie, pompieri etc) care probabil ca aveau niste prime RCA mai mici deoarece riscul de dauna comparat cu alte categorii este unul mic. In conditiile de fata practic vor trebui crescute primele la aceste categorii si scazute la transportatorii comerciali pentru a ajunge la o medie ceruta tot de ei. Daca primele cresc la companiile publice inseamna ca bugetele lor trebuie crescute, iar biletul la troleibuz majorat pentru a acoperi diferenta. Iar apoi statul castiga pe doua parti, cresc impozitele pt a face loc la buget si platim mai scumb la ratb si nu numai.
  Si acum i-as intreba pe domnii politruci:
  – pa’ ce facurati mai nene, ca in loc sa mediati si teoretic sa multumiti o breasla, o sa rupeti gura romanilor care culmea nu au masina si deci nici rca.

  Cu alte cuvinte iata ca cei mai smecheri oameni din Romania, si anume transportatorii sunt subventionati cu ajutorul statului roman tot de cei mai amarati romani care chiar se straduiesc traiasca de la o zi la alta.

  unde e dreptatea, unde e moralitatea, care este de fapt MAFIA ?

  Urat, foarte urat si foarte pervers

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s